XORAZM VILOYATI TUPROQ-IQLIM SHAROITIDA GERANIUM SANGUINEUM L. NING INTRODUKSION BAHOLASH (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Ushbu maqolada Xorazm viloyati tuproq-iqlim sharoitida introduksiya qilingan Geranium sanguineum L. ning biologik xususiyatlari, introduksiya jarayoni, vegetatsiya davridagi o‘sish va rivojlanish qonuniyatlari hamda ontogenez bosqichlarining kechishi bo‘yicha olib borilgan ilmiy tadqiqot natijalari yoritilgan. O‘simlik introduksiyasining muvaffaqiyati uning biologik va ekologik belgilar majmui asosida baholandi, bunda katta (ontogenetik) va kichik (mavsumiy) hayot sikllarining kechishi asosiy mezon sifatida tahlil qilindi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Geranium sanguineum L. introduksiya sharoitida ontogenezning barcha bosqichlarini muvaffaqiyatli o‘tashi aniqlandi. Shuningdek, Xorazm viloyatining tuproq-iqlim sharoitida ushbu turni introduksiya qilish va ekin maydonlarini kengaytirish uchun qulay imkoniyatlar mavjudligi ilmiy jihatdan asoslab berildi.