MAKTABGACHA TA’LIMDA XAVFSIZ PEDAGOGIK MUHITNI SHAKLLANTIRISH JARAYONIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim muassasalarida xavfsiz pedagogik muhitni shakllantirish jarayoniga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Mazkur jarayonga moddiy-texnik ta’minot yetarliligi, pedagoglarning kasbiy mahorati, psixologik iqlim, ta’lim- tarbiya jarayonida hamkorlik darajasi va o‘yin faoliyati vositalarining sifati kabi asosiy omillar ta’sir qiladi. O‘yin mahsulotlarining mazmuni va sifati bolaning jismoniy, psixologik va axloqiy rivojlanishida ikkiyoqlama ta’sir ko‘rsatishi mumkinligi ko‘rsatib o‘tiladi. Shu sababli, xavfsiz pedagogik muhitni yaratishda pedagogik loyihalash, psixologik xavfsizlik tamoyillari va yoshga moslik prinsiplarini inobatga olish muhimdir. Maqolada shuningdek, xavf va tahdidlarning yuzaga kelish ehtimolini oshiruvchi omillar, jumladan moddiy-texnik yetishmovchilik, pedagogik kadrlar malakasining pastligi va psixologik zo‘ravonlikning mavjudligi ko‘rib chiqiladi.