ANALITIK TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHGA YO‘NALTIRILGAN INTEGRATIV METODIKANING TARKIBIY KOMPONENTLARI (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Maqolada analitik tafakkurni rivojlantirishga yo‘naltirilgan integrativ metodikaning nazariy va metodologik asoslari yoritilgan. Zamonaviy oliy ta’lim tizimida bo‘lajak mutaxassislarning analitik tafakkurini rivojlantirish ta’lim sifatini oshirishning muhim omillaridan biri sifatida qaralmoqda. Tadqiqotda “analitik tafakkur”, “integratsiya”, “integrativ metodika”, “tarkibiy komponent”, “kompetensiya” kabi tayanch tushunchalarning ilmiy mazmuni falsafiy, psixologik va pedagogik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shuningdek, analitik tafakkurni rivojlantirishga yo‘naltirilgan integrativ metodikaning tarkibiy komponentlari tizimli yondashuv asosida tavsiflanadi hamda ularning o‘zaro bog‘liqligi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim muassasalarida analitik fikrlashni rivojlantirishga xizmat qiluvchi metodik modelni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy tavsiyalar ishlab chiqishga asos bo‘lib xizmat qiladi.