(untitled) (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Maqolada tadqiqtot davomida shakllantirilgan Oqsuv daryosi havzasi dendroflorasi konspekti hamda gerbariy (TASH) ma’lumotlari asosida havza dendroflorasining taksonomik, biomorfologik va endem hamda “Qizil kitob”ga kiritilgan turlarning tahlillari keltirilgan. Unga ko‘ra Oqsuv daryosi havzasi dendroflorasi 30 oila, 60 turkum, 152 turdan iborat ekanligi aniqlangan. Shuningdek, hudud dendroflorasining sistematik, balandlik mintaqalari, areologik, hayotiy shaklllar, kamyoblik darajalari va iqtisodiy ahamiyati bo‘yicha tahlillari hamda dendroflora va undagi endem, kamyob turlarni muhofaza qilish yo‘llari haqida tavsiyalar keltirib o‘tilgan.