(untitled) (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Ushbu maqolada bo‘lajak biolog mutaxassislarning amaliy ko‘nikmalarini xalqaro standartlar darajasiga olib chiqishda loyiha asosida o‘qitish (Project-Based Learning — PBL) texnologiyasidan foydalanishning ilmiy-nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda an’anaviy ta’lim metodlarining talabalarda amaliy kompetensiyalarni shakllantirishdagi cheklovlari ko‘rsatib berilgan hamda PBL texnologiyasining bu boradagi afzalliklari, xususan, talabalarning mustaqil tadqiqot olib borish, jamoaviy ishlash, tanqidiy va kreativ fikrlash kabi qobiliyatlarini rivojlantirishdagi o‘rni asoslab berilgan. Biologiya darslarida PBL metodini qo‘llash bo‘yicha o‘tkazilgan tajriba-sinov natijalari orqali talabalarning ilmiy-tadqiqot faoliyatiga bo‘lgan motivatsiyasi ortgani, zamonaviy laboratoriya jihozlari bilan ishlash malakasi takomillashgani hamda kasbiy kompetensiyalarining xalqaro talablarga yaqinlashgani isbotlangan.