(untitled) (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
O‘quvchilarning matnni o‘qib tushunish darajasini baholovchi PIRLS qamrov doirasi PIRLS xalqaro tadqiqotining o‘qish savodxonligiga bergan ta’rifi asosida va baholanishi nazarda tutilgan o‘qib tushunish ko‘nikmasi jihatlariga oydinlik kiritish maqsadida IEA xalqaro assotsiatsiyasining o‘qish savodxonligini tadqiq etish tadqiqotidan foydalanib, ilk marotaba 2001-yilda o‘tkazilgan tadqiqot BAHOLASH QAMROV DOIRASI uchun ishlab chiqilgan.Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘qituvchilarini PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) xalqaro baholash dasturlariga tayyorlashning nazariy asoslari va bugungi kunda ta’lim tizimidagi zaruriyati tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi — boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining matnni o‘qish va tushunish darajasini oshirishda pedagoglarning kasbiy kompetensiyasini rivojlantirish yo‘llarini aniqlashdan iborat. Maqolada xalqaro standartlar asosida dars jarayonini tashkil etish, o‘quvchilarda tanqidiy va mantiqiy fikrlashni shakllantirishning ilmiy-pedagogik shartlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, o‘qituvchilarni metodik qo‘llab-quvvatlashning zamonaviy modellari va milliy ta’lim tizimini xalqaro talablarga moslashtirish masalalari yoritilgan.