(untitled) (Qo‘qon DPI. Ilmiy xabarlar jurnali, 2026)
Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida tahsil olayotgan alohida ehtiyojli talabalarni ma’naviy-ma’rifiy ishlar jarayonida ijtimoiy faollashtirishning asosiy omillari va pedagogik tamoyillari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda inklyuziv ta’lim sharoitida talabalar ijtimoiy faolligiga ta’sir etuvchi pedagogik, psixologik, tashkiliy va ijtimoiy omillar tizimlashtirilgan hamda ma’naviy-ma’rifiy ishlarni tashkil etishning insonparvarlik, inklyuzivlik, individuallashtirish, ijtimoiy hamkorlik va kompetensiyaviy yondashuv tamoyillari asoslab berilgan. Shuningdek, korreksion-kompensasion yondashuvning alohida ehtiyojli talabalarning ijtimoiy moslashuvi va faolligini rivojlantirishdagi pedagogik imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim muassasalarida ma’naviy-ma’rifiy ishlar samaradorligini oshirish hamda inklyuziv ta’lim muhitini takomillashtirishga xizmat qiladi.